Türkiye’nin en modern ve teknolojik av tüfeği üreticilerinden biri olan İstanbul Silah, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından uluslararası ticarette güvenli arz/tedarik zinciri oluşturmak için ürünün varış ülkesine süratle ulaşmasını temin etmek amacıyla oto-kontrolünü yapabilen firmalara verilen, aynı zamanda gümrük işlemlerinde kolaylık sağlayan “Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası” (YYS) belgesini aldı. İstanbul Silah bu sayede zaman kaybetmeden ihracat pazarlarında avantaj sağlayacak.
Türkiye’de, şu ana kadar YYS belgesini alan 325 şirket bulunuyor.
Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’na sahip olabilmek için, öncelikle ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sahibi olma koşulu aranıyor. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri, şirketleri siparişten tedariğe, bilgi güvenliğinden tesislerin fiziki güvenliğine, mali kayıtların tutulması ve saklanmasından İnsan Kaynakları uygulamalarına, üretim sürecinden iç denetim yöntemlerine kadar yayılan detaylı bir denetimden geçiriyor. Tüm bunların sonucunda ilgili Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, kendi yetkisini, söz konusu şartları sağlayan firmaya devrederek, işlemlerin firmanın beyanına dayalı yapılabilmesini sağlıyor.
Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası Hakkında:
Uluslararası ticarette güvenli bir tedarik zinciri ağı oluşturmak ve ürünlerin yurtdışı pazarlara, daha hızlı ulaştırılmasını sağlamak için Dünya Gümrük Örgütü tarafından kurulmuş bir sistemdir. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda ihracatçı firmaları desteklemek ve onların uluslararası pazarlarda rekabet gücünü arttırmak amacıyla, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2013 yılında Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’nı hayata geçirdi. Uluslararası geçerliliğe sahip olan bu sertifika, gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlilik, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip bulunan, kendi denetlemesini yapabilen firmalara uluslararası ticarette önemli kolaylık ve imtiyazlar tanıyor. ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, Çin, Japonya ve Kore gibi ülkelerde mevcut olan bu uygulama, ülkelerin karşılıklı tanıma anlaşmaları ile firmalara uluslararası özel bir statü kazandırıyor.